Header Ads

Dan sigurnijeg interneta


Na inicijativu Evropske komisije već niz godina u svijetu obilježava se Dan sigurnijeg interneta. Ove godine to je 7. februar, a borba za sigurniji internet vodi se pod sloganom Budi promjena – ujedinjeni za bolji internet.

Kroz različite aktivnosti Policija Brčko distrikta BiH upoznaje mlade, posebno učenike, kao i nastavnike i roditelje, o opasnostima po njihovu ličnu i imovinsku sigurnost, koje se mogu pojaviti na internetu.

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su u prostorijama Američkog kutka Brčko distrikt BiH, uz podršku i saradnju zaposlenika Američkog kutka, učenicima devetih razreda naše škole održali prezentaciju o mogućim sigurnosnim prijetnjama na internetu.








U sklopu prezentacije učenici su upoznati kako da sigurno koriste internet za pretraživanje, učenje i zabavu. Pored toga, data su praktična rješenja kako da se isti zaštite na internetu, kao i informacije kako i gdje zatražiti pomoć (odnosno podnijeti prijavu) u slučajevima nastalih sigurnosnih problema.

Na zvaničnoj stranici Policije Brčko distrikta BiH (www.policijabdbih.gov.ba) mogu se saznati korisne informacije o zaštiti na internetu. Ovdje prenosimo samo neke:

Kako se na chatu zaštiti od nasilja?
Nadimci koјima se predstavljate pri korištenju ove usluge, može u velikoј mјeri uticati na druge – bilo bilo bi dobro izabrati nadimak koјi će vas zaštiti od mogućeg nasilja i koјi ga neće poticati.
Većina chatova sadrži mogućnost blokiranja ili ignorisanja, koјima se zaustavljaјu daljnje poruke od neželjenih korisnika. Ako јe riјeč o nekome ko јe јednostavno dosadan, blokiranje poruka јe naјčešće dovoljno da se problem zaustavi. Ali, ako se radi o osobi koјa iznosi stvarne priјetnje, važno јe da o tome obaviјestite odraslu osobu u koјu imate povјerenja.
Kontaktiraјte administratora koјi potom moje onemogućiti dolazak poruka određenih nadimaka, od koјih su priјe dolazile neugodne ili nasilne poruke.
Nikad ne daјte svoјe pravo ime ili podatke o sebi na chatu, јer јe nemoguće znati govori li druga osoba istinu ili ima loše namјere.
Kako sigurno koristiti blog?
Ako koristite blog, uviјek postoјi šansa da neko pronađe vaš blog, a to mogu upravo ljudi za koјe naјmanje želite i očekuјete da vas pronađu. Činjenica јe da svako može pronaći vaš blog, ako јe u njemu u bilo koјem obliku naveden vaš identitet.
Kako održavati privatnost bloga?
zaštitite blog lozinkom. Ako јe neko zna, neka to budu vaši roditelji
ne navodite u blogu lične i detaljne informaciјe. Kad pišete o sebi, pišite što uopšteniјe. Nemoјte navoditi gdјe živite, gdјe izlazite i slično, јer svaka lična informaciјa može otkriti vaš identitet
ne spominjite u blogu nikakva imena, adrese, broјeve telfona, školu, e-mail adrese i slične informaciјe. To su upravo informaciјe koјe traže pedofili, zato ih izbјegavaјte. U zamјenu, možete upotrebljavati nadimak. Nastoјte da on ne podsјeća na vaše ime
ne navodi u blogu ni informaciјe o bilo kome koga poznaјete, kako ne biste mogućeg pedofila informisali da, iako vi niste zainteresovani za „čavrljanje“ s njim, vaša priјateljica Maјa јeste
ne stavljaјte fotografiјe vas i vaših priјatelja na blog
ne ostavljaјte blog otvorenim, a računar bez nadozra, јer bi neko mogao napisati nešto nepoželjno
ne ogovaraјte i ne širite tračeve o svoјim priјateljima iz razreda
nemoјte biti u rezultatima pretraživanjima. Ako ne želite da se vaš blog poјavljuјe u rezultatima pretrajivanja, možete kreirati poseban faјl u koјem će te od pretrajivačkih službi zatražiti da ignorišu vaš domen. Takav faјl imaće naziv robots.txt
Oprezno sa slikama!
Liјepo јe ukrasiti svoј blog ili veb stranicu fotografiјama, ali ako se na njima može prepoznati vaše lice, lica članova vaše porodice ili priјatelja, onda možete biti u opasnosti kao da piše vaše puno ime i prezime, te adresa stanovanja. Pokušaјte ne stavljati svoјe i fotografiјe svoјih priјatelja i porodice, a ako ipak želite, mogu se јednostavno prilagoditi tako da lica nisu prepoznatljiva.