Header Ads

Dječija nedjelja


Dječija nedjelja se tradicionalno obilježava u prvoj sedmici oktobra. Tokom tog perioda u svijetu se organizuju brojne zanimljive i edukativne aktivnosti koje imaju poruku i ukazuju na važnost prepoznavanja potreba djece u različitim periodima njihovog odrastanja.  

Dječija prava se temelje na dječijim potrebama, a cilj je da prežive, odrastu, razviju svoje potencijale i sudjeluju ravnopravno u životu jedne zajednice, jer sva djeca trebaju da imaju jednaka prava.

To znaju i učenici I1 i I2 koji su skromno obilježili ovaj dan šetnjom kroz grad te crtajući na pločniku Trga mladih ono što ih čini sretnim. Učenici su tako pokazali kako je za njihovu sreću potrebno veoma malo. Trg mladih je na trenutak postao sretan i šaren, kako od razigrane djece tako i od njihovih crteža. 
Za to vrijeme učenici II razreda su odlučili ostati u dvorištu škole i uljepšati ga svojim crtežima.






















Naša škola je Dječiju nedjelju obilježila na još jedan način. Naime, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić, šef Odjeljenja za obrazovanje Boško Stojković te šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Mara Matkić organizovali su 7.10.2016. u Gradskoj vijećnici prijem za djecu iz petnaest brčanskih osnovnih škola te predškolske ustanove „Naša djeca“.

U ovom događaju učešće je uzeo i naš učenik II razreda Ammar Osmanović. U neformalnom razgovoru učenici su iskoristili priliku da od gradonačelnika i šefa resornog odjeljenja potraže odgovore na pitanja koja su aktuelna u njihovim školama, ali i da istaknu probleme i iskažu dobre strane svog školovanja.
Našeg Ammara je zanimalo kada će početi sa renoviranjem Četvrte osnovne škole u Brčko distriktu, s obzirom na to da se i ostali važni objekti u gradu renoviraju. Gradonačelnik se zahvalio na ovako temeljnom pitanju te je rekao da bismo već sljedeće godine mogli očekivati pripremu za izgradnju novog objekta, kao i fiskulturne sale koja će biti bliže školi, te učenici nižih razreda neće biti prinuđeni prelaziti ulicu kako bi otišli na čas fizičkog vaspitanja.