Header Ads

СВЈЕТСКИ ДАН ВОДЕ



Ученици еколошке секције,у сарадњи са наставницима разредне наставе, су обиљежили 22.3.2019., Свјетски дан вода. Кроз еколошку секцију (радионице и предавања), наши ученици су себи дали за задатак да развијају свијест о очувању и чистоће вода, и на тај начин скрену пажњу да сви људи морају дати допринос у очувању планете Земље,а самим тим и чистоће вода, која је најбитнији фактор живота.




Свјетски дан вода енглески: World Day for Water обиљежава се сваке године 22. марта. Прослава овог празника одређена је усвајањем резолуције Генералне скупштине Уједињених народа у децембру 1992 године. Већ 1993 године први пут је обиљежен, а с временом је значај овога празника растао.

Обиљежавањем овог дана УН жели подсјетити на важност заштите воде и недостатак воде за пиће у многим земљама свијета, јер око милијарду људи у свијету нема приступ сигурној питкој води.

Сваке године друга агенција УН-а која има везе са питањем вода учествује као координатор прославе за цијели свијет.

УН-ов Одјел за економију и цосијална питања (УН ДЕСА) који је координирао прославу Свјетског дана вода 2005 године, прогласио је и почетак другог УН-овог међународног десетљећа рада на заштити вода, који се још назива и Десетљеће воде за живот 2005 – 2015. Прославу наредне године, 2006. координирао је УНЕСЦО са главном темом: вода и култура, а 2007. године Организација за храну и пољопривреду (ФАО), док је тема била - суочавање с недостатком воде.

Свјетски дан вода се у Босни и Херцеговини обиљежава бројним активностима. Посебно је то наглашено у опћинама слива ријеке Уне, неријетко титулиране као најљепше ријеке у БиХ. То подручје обухвата 22 опћине из БиХ и Хрватске, у којима је протеклих година реализиран велики број пројеката у рјешавању водоснабдијевања и управљања водама и околином.

Ученици еколошке секције ЈУ Четврта основна школа Брчко дистрикт вам поручују:
"Природу требамо чувати и не загађивати је јер ћемо тако љепше и здравије живјети. Природа не треба нас него ми њу па нека потоци и ријеке буду чисти, ливаде пуне шареног цвијећа, а шуме зелене и пуне шумских животиња. Само ће тако људи и природа бити сретни."