Header Ads

Sretan Osmi mart



Kako je sve počelo…
Međunarodni dan žena
Međunarodni dan žena obilježava se 8. marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena se slavio 28.2.1909. godine u SAD temeljem deklaracije koju je donijela Socijalistička partija Amerike.
Između ostalih važnih historijskih događaja, njime se obilježava i požar u fabrici Triangle Shirtwaistu, u New Yorku 1911.godine kada je poginulo preko 140 žena. Ideja da se obilježava Međunarodni dan žena se prvi put pojavila početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8.3.1857. godine u New Yorku.
Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije. Protesti na 8.mart su se događali i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kad je 15 000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila „Međunarodni dan žena“ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Klare Cetkin (Clara Zetkin).
Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.
Kao i prethodnih godina u našoj školi je obilježen 8. mart i to kroz priredbe i radionice s rditeljima.
Prvu radionicu, pravljenje cvijetnih aranžmana uz prigodne čestitke,  priredila je učiteljica Aldijana Aličković Žunić u saradnji s roditeljima.


Potom, obilježavanje 8. marta je nastavila učiteljica Aida Kavazović s priredbom.
Učiteljica Mirzeta Muratović je obilježila 8. mart kroz radionicu i priredbu.
Učiteljice Jasna Mehmedović i Milena Todorović su pripremile radionicu za roditelje.
Učiteljica Nataša Tomić je pripremila priredbu i radionicu.