Header Ads

AJDINOVIĆI - škola u prirodi




Škola u prirodi program je višednevne terenske nastave za učenike razredne nastave koja se izvodi prema Godišnjem planu i programu.. Svako odredište, odnosno mjesto u kojem se izvodi program škole u prirodi nudi, osim ugovorenih programskih sadržaja, i mogućnost odlazaka na poučne izlete koji upotpunjuju terensku nastavu.
Program škole u prirodi podijeljen je na četiri osnovna dijela:
obrazovni,
– odgojni,
– sportsko-rekreacijski i
– kulturno-zabavni.

OBRAZOVNI DIO
Ostvaruje se tokom cijelog dana, a obuhvaća šetnje i obilaske mjesta. Cilj je upoznati učenike s reljefom i klimom, biljkama, životinjama, različitim karakterističnim pojmovima, zanimanjima ljudi, njihovim radom i turizmom.

ODGOJNI DIO
Ostvaruje se od početka dogovaranja i pripremanja za školu u prirodi, a nastavlja polaskom te tokom boravka. Završava nakon povratka, odnosno tokom analize škole u prirodi.

SPORTSKO-REKREACIJSKI DIO
Obuhvaća sadržaje tjelesne i zdravstvene kulture te likovne i muzičke kulture iz redovne nastave koji se obrađuju na odredištu škole u prirodi. Sadržaji su prošireni sportskim aktivnostima.

KULTURNO-ZABAVNI DIO
Ostvaruje se nakon večere organiziranjem različitih tematskih večeri kojima se potiče dječja kreativnost i samostalnost.

To je ukratko bio cilj naše “Škole u prirodi”, a kako je bilo našim učenicima pogledajte na fotografijama ispod.