Header Ads

CENTRALNA BANKA BOSNE I HERCEGOVINE, SVJETSKI DAN ŠTEDNJE I JU ČETVRTA OSNOVNA ŠKOLA


Povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. oktobra 2019. godine, a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), a u objektu Glavne jedinice Brčko organizovan je posjet učenika osnovnih škola. Prilikom posjeta, učenicima osnovnih škola upriličena je prezentacija pod nazivom "Mala škola novca", a kroz prezentaciju učenici su upoznati  o CBBiH i njenim zadaćama te o potrebi upravljanja novcem, finansijskim proizvodima i štednji. Ovakve prezentacije i vezane aktivnosti usmjerene ka učenicima imaju za cilj stvoriti svijest o važnosti pametnoga upravljanja novcem i važnosti štednje od najranijih dana. Učenicima su podijeljenje publikacije -brošura za djecu pod nazivom "Novko i Novčica u svijetu novca".

Ovaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanje finansijske inkluzije na način odgovornoga upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Tako da je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima brojnih osnovnih i srednjih škola, te studentima iz cijele Bosne i Hercegovine.

Navedena aktivnost je realizovana u sklopu projekta Promocija finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskoga fonda jugoistočne Evrope - Development Facility (EFSE DF) i drago nam je što smo učestvovali.