Header Ads

SVJETSKI DAN SMANJENJA RIZIKA OD PRIRODNIH KATASTROFA



Godišnje se na Zemlji dogode stotine elementarnih nepogoda sa nesagledivim posljedicama, ljudskim žrtvama i materijalnom štetom. Međunarodni dan za smanjenje prirodnih katastrofa obilježava se svake godine u oktobru, a posvećen je pitanju očuvanja prirode i sprječavanju daljnjeg uništavanja planete. Brčko distrikt je 2014-e godine pretrpio posljedice velike prirodne katastrofe, pa se može zaključiti da je znanje o prevenciji, za spašavanje od prirodnih katastrofa  prijeko potrebno.
S obzirom da su u posljednje vrijeme učestali zemljotresi u našoj okolini, naša škola je osjetila potrebu da uradi edukaciju naših učenika na temu “Zemljotresi”, te u slučaju i drugih elementarnih nepogoda, kako najbrže evakuisati učenike iz školske zgrade i odvesti ih na siguran prostor.
Veoma je važno povećati svijest o postojanju nesreća uzrokovanih prirodnim katastrofama, i obučavati i edukovati mlade učenike iz ove oblasti kako bi na što bolji i kvalitetniji način reagovali u kriznim situacijama, zaključeno je na današnjoj radionici, koju su izveli Crveni krst/križ Brčko distrikt i predstavnici Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta kod nas u školi.
Ovim putem zahvaljujemo se na saradnji Crvenom krstu/križu i Odjeljenju za javnu sigurnost Brčko distrikta.