Header Ads

Svjetski dan zdrave hrane u našoj školi



Učenici JU Četvrte osnovne škole Brčko distrikt BiH danas su promovirali Svjetski dan zdrave hrane, te su onim najmlađima priredili uz muziku i dobro raspoloženje predavanje kojim su obilježili ovaj dan.

Međutim, kruna manifestacije su svakako bili zdrave užine koje su učenici Vijeća učenika naše škole dijelili roditeljima i učenicima.

"Cilj nam je potaknuti našu najmlađu populaciju da privole zdravu ishranu", kazala nam je Merisa Mehić, nastavnica Engleskog jezika i književnosti. "Način na koji smo učenici i ja to pokušali nastoji zdravu ishranu povezati s pozitivnim iskustvima, tako da od malih nogu već znaju da zdrava ishrana nije nešto strano na šta se trebaju 'natjerati', nego sastavni dio zdravog života i normalnog odrastanja."

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu – FAO, ustanovila je ovaj datum 1981. godine kao Svjetski dan zdrave ishrane, u cilju podizanja svijesti o stvaranju svijeta bez gladnih.

Cilj obilježavanje ovog dana jeste informiranje najšire populacije o važnosti zdrave ishrane i pravilnih prehrambenih navika, kao i formiranje ispravnih stavova, posebno kod mladih i kod djece.