Header Ads

"TUĐE POŠTUJ, SVOJIM SE PONOSI" - DAN MATERNJEG JEZIKA




Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika , koji se slavi 21. februara, UNESCO je proglasio 1999. Generalna skupština Ujedinjenih nacija priznala je rezolucijom ovaj praznik i odredila 2008. godinu za međunarodnu godinu jezika. Praznik je nastao na inicijativu Bangladeša (bivšeg Istočnog Pakistana). U toj državi 21. februara 1952. održani su protesti u organizaciji pokreta za bengalski jezik, kada su policija i vojska ubile nekoliko studenata u Dhaki.
Međunarodni dan maternjeg jezika redovno proslavljaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovisale jezičku i kulturnu raznolikost, te višejezičnost.
Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu. Upravo svjesni svoga porijekla i kulturnog bogastva, učenici Četvrte osnovne škole, u petak, 21. februara, su prigodnim programom obilježili Međunarodni dan maternjeg jezika.
Učenici petog razreda su sa učiteljicom Anom Vukičević učestvovali u radionici i izradili pano. Na času engleskog jezika je nastavnik Mirko sa učenicima razgovarao o važnosti poznavanja engleskog jezika.
Učenici koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku su posjetili kuću Bećirevića. U bosanskoj sobi organizovan je čas historije,  nastavnik Emir Mahmutović, na temu: “Srednjovjekovna Bosna”, te čas bosanskog jezika i književnosti, predavači nastavnica Suada Krako-Kurtalić i nastavnik Adis Jasenčić, na temu “Faze u razvoju bosanskog jezika i jezik kao pokazatelj identiteta”.
Učenici koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku su zajedno sa nastavnicom Suzanom Smoljić posjetili kulturno administrativni – centar “Patrijarh srpski Pavle” i prisustvovali svečanoj tribini na temu “Srpski jezik i srpska ćirilica”.